>

събота, 23 февруари 2013 г.

В Международния ден за солидарност с жертвите н престъпления „ДЕН” отчете успехи в битката срещу престъпленията против природата


Дискусия на чаша вино с журналисти и партньори проведе сдружение „Движение с екологична насоченост” на 22 февруари вечерта по повод Международния ден за солидарност с жертвите на престъпления. Всички ние сме жертви на престъпленията срещу природата, престъпленията на монополите, безбройните закононарушения на чиновници в държавната и общинска власт, категорични са членовете на неправителствената организация, които преди това се включиха и в гражданското шествие  в Ямбол „За по-добър живот”. Гост на дискусията беше и сътрудничката на евродепутата Илияна Йотова – Пенка Илиева.   
Пред журналистите и партньори на организацията беше проведено и годишното отчетно събрание на сдружението. „Това, което сега всички организации искат – засилено гражданско участие и контрол, ние го поискахме още преди 2 години. И се оказва, че това е верният път. Само за една година дейност, „ДЕН” придоби популярност и в Европа. По време на представянето на петицията ни за старото сметище на Ямбол и проекта за регионалното депо в Европейския парламент, евродепутатът Маргрет Аукен даде много висока оценка на сдружението по отношение на гражданските инициативи до този момент за проекта за ямболското регионално депо. По нейните думи, това е гаранция, че гражданското общество в България вече се е активизирало”, заяви председателят на „ДЕН” Димитър Вълев Димитров.

Веднага след регистрацията на „ДЕН” беше подадено заявление до МОСВ за утвърждаване на сдружението по чл.169 от ЗООС като неправителствена организация, която има право да налага санкции на нарушители на закона. От МОСВ обаче признаха, че за 10 години не са успели да изготвят критерии за подбор на тези организации.
Чрез кметовете на Ямбол, Сливен, Стралджа, Тунджа и Нова Загора, заявление беше подадено и до Регионално сдружение за управление на отпадъците за участие в заседанията му с право на съвещателен глас. До този момент отговор няма. Законът за управление на отпадъците забранява на НПО и граждани да участват в тези сдружения и да водят съдебни дела срещу тях. По този повод от „ДЕН” подготвят жалба срещу България за нарушение на Орхуската конвенция.  
За нарушенията на българското и европейското законодателство по продължаване действието на нерегламентирано общинско депо на община Ямбол, проекта за изграждане на Регионално депо – Ямбол и за инвестиционно намерение за изграждане на кариера за строителни материали без ОВОС в защитена зона „Дервентски възвишения” в община Болярово, бяха сигнализирани Министерския съвет, Европейската комисия, Комисията по петиции към Европейския парламент, националния и европейския омбудсмани, както и ОЛАФ. Незаконосъобразното решение на РИОСВ-Стара Загора за кариерата в община Болярово беше отменено преди дни от МОСВ. Проектът за регионалното депо е поставен под специално наблюдение от Европейската комисия и Комисията по петиции.  Членове на Комисията по петиции от всички парламентарно представени политически групи в Европейския парламент са единодушни, че в България е налице трайна повторяемост на нарушенията на европейското законодателство по отношение на управлението на отпадъци.
През 2012 г. „ДЕН” беше инициатор и участник в над 20 обществени обсъждания по важни за опазването на природата въпроси, протестни шествия против престъпления срещу природата и закононарушения на екоминистерството и др. От името на сдружението, след констатирани нарушения, бяха образувани 10 съдебни дела срещу незаконосъобразни административни актове на Общински съвет – Ямбол, РИОСВ-Стара Загора, МОСВ и МРРБ, повечето от които вече са спечелени на първа инстанция.
„ДЕН” предизвика и обществено обсъждане на екологичната оценка на Общия устройствен план на община Ямбол. След него, благодарение и на изразените становища от жители на к-с „Зорница”, екологичната оценка на ОУП беше одобрена в РИОСВ с мерките, предложени от „ДЕН”.
Сдружението е инициатор за национална гражданска инициатива за промяна на Наредбата за здравен контрол чрез включване на регламент за отстояния за инвестиционни проекти от жилищни имоти и защитени зони. Инициативата е подкрепена и от Български лекарски съюз.
Неправителствената организация се включи и в Европейската гражданска инициатива „Да спрем екоцида в Европа!” чрез лично участие в подписката, извършване на превод на доброволни начала на текстовете в сайта на инициативата, популяризирането й чрез медии, фейсбук и др.
Освен с Коалиция за устойчиво развитие, на която е член, през изминалата година сдружение „ДЕН” изгради успешни партньорства със сродни организации от Варна, Разлог, Самоков, Сандански, Стара Загора, Костенец, Джерман, Баня, Челопеч, Златица, Елхово, София, Белгия, Германия, Литва, Франция и др. Участва в общи пресконференции и инициативи с Коалиция за устойчиво развитие, сдружение ДНЕС, Граждански екологичен обществен съвет, Коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз и др. Ползотворно е и сътрудничеството с евродепутатите Илияна Йотова и Слави Бинев.
Постоянният мониторинг на административните актове на държавни и общински институции ще продължи и през 2013 г. Сдружението ще продължи и да консултира граждани по случаи за нарушени права по опазване на здравето и околната среда, както и по достъп до обществена информация. „ДЕН” ще се включи активно и в организираните от сдружение „ДНЕС” обществени дискусии срещу произвола на монополите и управляващите партии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар