>

вторник, 12 февруари 2013 г.

Съдът: МРРБ неоснователно крие отчетите на община Ямбол по проектите за парковете и реката


Отказът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да предостави обществен достъп до отчетите по проектите за Градския парк и Боровец и за прочистването на река Тунджа беше отменен като незаконосъобразен от Административен съд София-град.
Делото бе заведено от Дияна Бончева, като член на Управителния съвет на сдружение „ДЕН”. Освен отчетите на електронен носител или във вид на копия и информация за извършените плащания към община Ямбол по тях и евентуално наложени санкции, през октомври миналата година Бончева поиска от МРРБ също договорите по двата проекта, както и съгласувателните писма по тях с Басейнова дирекция-Пловдив и Регионалната инспекция по околна среда и водите – Стара Загора. В отговор на заявлението й, директорът на дирекция „Правна” предостави на Бончева възможност да прегледа в министерството само договора по проекта за парковете с мотив, че би могло да се нарушат авторските права по отношение на техническия проект на община Ямбол, както и че предоставянето на този договор на хартиен носител дава възможност за неправомерна обработка на информацията, с която общината е кандидатствала.

От МРРБ не са мотивирали по какъв начин се нарушават авторските права на община Ямбол при предоставянето на копие от договор, категоричен е съдът, който изцяло прие възраженията на Бончева и адвокат Кирил Терзийски от Програма Достъп до информация. Министерството е задължено да предостави обществен достъп по всички 11 точки от заявлението, свързани с отчетите по двата проекта.
Проектите на община Ямбол за възстановяване на Градския парк и Боровец и за прочистване на река Тунджа бяха финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие” от Европейския фонд за регионално развитие и общинския бюджет. Крайните суми на полученото европейско финансиране по тях не бяха обявени дори на публичното обсъждане на отчета на община Ямбол за 2012 г., което се проведе преди седмица.
По думите на зам.-кмета по европейските програми Красимира Петрова, общата стойност на проекта за парковете е 3 073 318 лв. и на общината не са налагани финансови корекции /глоби/. От официалната информация на държавната Информационна система за управление и наблюдение на структурните фондове на ЕС става ясно, че общият бюджет е 2 787 765 лв., от които на общината са изплатени 2 647 348 лв. – 425 970 лв. по-малко от посочената от Красимира Петрова сума и с 1 048 076 лв. по-малко от първоначално договореното с МРРБ финансиране.
Още в началото на втория си мандат кметът издейства от новия общински съвет разрешение да изтегли кредит от 1,5 млн.лв. от фонд ФЛАГ, за да се разплати по проекта. Заемът бе изтеглен на 20 януари 2012 г. и крайният срок за изплащането му е  март т.г.
Отделно след приключването на проекта от общинския бюджет допълнително бяха платени 260 хил.лв. /без оградата/. В новия проект за бюджет 2013 г. са предвидени още около 90 000 лв. за ново парково осветление, което по думите на кмета не е било заложено в проекта. Като допълнение, изпълнителите водят дело срещу общината за неизплатени 454 хил.лв. Пак по твърденията на кмета, опасенията, че тези пари трябва да се изплащат отново от общинския бюджет засега са хипотеза. „На този принцип аз още преди 3 години трябваше да съм в затвора”, заяви Георги Славов в отговор на въпрос на Тодор Памуков от „Ямболсвят”.
Екологични организации от Ямбол и страната са категорични, че по двата проекта община Ямбол извърши незаконен добив на дърва. В потвърждение на твърденията им е и фактът, че първият приемо-предавателен протокол за отсечените дървета от Градския парк е с дата 20.10.2011 г., макар, че сечта започна два месеца и половина по-рано и протестите на гражданите са документирани от медии и полиция.
В отговор на насрещни заявления за достъп до обществена информация от Дияна Бончева от Регионалната инспекция по околна среда и водите - Стара Загора отговарят, че проектът за парковете не е съгласуван с тях. С РИОСВ, както и с Басейнова дирекция-Пловдив е съгласуван единствено проектът за прочистване на река Тунджа. Двете екологични инспекции обаче са дали съгласие само за прочистване на излишната растителност в коритото на реката, която затлачва дъното и пречи на проводимостта, не и за дърветата, които поддържат бреговете.
С решение на сегашния общински съвет заприходените в общината 771 кубика дървесина, отсечена от парковете и реката, бяха обявени на търг през ноември  миналата година. До този момент от общинската администрация не са обявили дали са продадени и на каква стойност, както и дали сумата от продажбата ще бъде приспадната от очакваното европейско финансиране, съгласно изискванията на ЕФРР. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар