>

вторник, 5 февруари 2013 г.

Екипът на „Набуко”: Засиленият граждански контрол е важен за нас


„Имайте предвид, че всичко, което ние ви обещаем тук и което е записано в докладите, сме длъжни да го изпълним, в противен случай имате право да ни съдите”. Това заяви Росен Бачев от екипа на „Набуко” по време на общественото обсъждане на докладите за оценка на въздействие върху околната среда и оценката за съвместимостта в Болярово на 5 февруари.
Коментарът беше по повод забележка на представители на сдружение „ДЕН”, че на контрола от страна на министерството на околната среда и водите и регионалните инспекции по околна среда не може да се вярва.

Сериозни мерки за гарантиране сигурността на хората при изграждането и експлоатацията на газопровода „Набуко”, поискаха от общинската администрация на Болярово и екологичната организация „ДЕН”.
„В Болярово имаме горчивия опит с авариите по тръбопровода на „Булгаргазтранс”. Казвате, че такъв трансграничен обект задължително се наблюдава от Европейската комисия. Но при авария нас не ни интересува кой ни наблюдава, интересува ни сигурността на хората, тяхното здраве”, заяви зам.-кметът на община Болярово Нина Терзиева.
Местното население и неправителствените организации да участват в мониторинга, а резултатите с пробите от замерванията на шума, атмосферния въздух и други да бъдат публично оповестявани чрез информационните табла в общините и засегнатите кметства настояха от сдружение „ДЕН”. От екологичната организация поискаха също при строителството да се спазват най-благоприятните условия от международното, европейското и националното законодателство. Последният пример за непълнота на националното ни законодателство e заканата от 24 януари за съд от Европейската комисия, заради нетранспониране на Третия енергиен пакет, в това число и директивата за газа, припомниха от „ДЕН”.
Безопасността за газопровода ще бъде заложена още преди старта на строителството, заявиха от екипа на „Набуко”. По думите на Росен Бачев, самите търгове за избор на изпълнители ще бъдат много сложни, включително за фабриките за производство на тръбите. Проучванията са продължили цели 4 години, в това число от еколози, биолози, археолози. „Не мога да ви опиша как ни изтормозиха. В началото бяхме на нож, после станахме приятели, но наистина са прави с исканията си”, призна Бачев.
Както той, така и ръководеният от Нели Громкова екип по оценките за въздействие, обясниха, че с цел намаляване на вредностите върху околната среда и хората, трасето на газопровода е удължено с цели 10 км. По тази причина, например, като алтернативно трасе, е отпаднал Войнишкият Бакаджик, който вече е достатъчно фрагментиран от газопровода на „Булгаргазтранс”.
Предвидени са мерки за запазване на естествената растителност и защитените животни не само по време на строителството, а и впоследствие при експлоатацията на тръбата, стана ясно от представения доклад по оценка за съответствие. По време на самото строителство край населените места, които са най-близо до трасето на газопровода, ще бъдат изградени шумозаглушителни стени, разясни Нели Громкова.
Всяко изсечено дърво ще бъде подновено с ново от същия дървесен вид, като мястото на залесяването ще бъде избрано от местната общност, ангажираха се още от „Набуко”. Изровените площи по време на строителството ще бъдат напълно рекултивирани.  
Екипът на „Набуко” показа не само с тези обществени обсъждания, а и още при първоначалните проучвания, че приема реално партньорството на местната общност и неправителствените организации, подчертаха още от „ДЕН”. Представителите на екологичната организация постигнаха договорка с управителя на „Набуко” Теодора Георгиева това партньорство да продължи и занапред.
Самото строителство на газопровода се очаква да започне през 2015 г. и да приключи за 3 години. Обществените обсъждания на оценката за въздействие върху околната среда продължават до 25 февруари по график във всички засегнати общини. На 6 февруари от 10 часа такова ще се проведе в Стралджа.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар