>

сряда, 13 февруари 2013 г.

Предвиждат зелени зони във всички квартали на Ямбол


Изграждане на зелени зони във всички квартали на Ямбол се предвижда в Общия устройствен план на общината. Мярката е включена като задължителна по предложение на сдружение „ДЕН” в становището на РИОСВ-Стара Загора, с което се утвърждава екологичната оценка на плана.
С преработката община Ямбол и експертите, изготвили екологичната оценка, изпълниха ангажимента си към „ДЕН” и жители на к-с „Зорница” да се заложат по-сериозни мерки за опазването на чистота на града. С Общия устройствен план общинската администрация се ангажира не само да не се допускат инвестиционни проекти, които да унищожават съществуващи зелени зони, но и в сегашната Наредба за изграждане и опазване на зелената система в Ямбол да бъдат включени и зелените площи частна общинска собственост и тези, собственост на частни юридически и физически лица.

Сред утвърдените задължителни мерки е и изготвянето на специализиран кадастър за зелените системи в града, залесяване и изграждане на места за отдих съвместно с бизнеса и неправителствени организации в местността „Ормана” и край река Тунджа, продължаване на прочистването на коритото на реката, без това да засяга здрави многогодишни дървета по дигите. РИОСВ-Стара Загора е утвърдила и исканията на „ДЕН” за изграждане на защитни противошумови бариери около всички по-натоварени с движение улици в града, предвиждане на временни и мобилни пунктове за събиране и отговорно пазене на опасни отпадъци от бита преди да бъдат извозени до специализираните депа или предадени на лицензирани фирми, както и закриване и рекултивация на съществуващото сметище.
Одобряването на екологичната оценка за Общия устройствен план е задължителна процедура преди утвърждаването на самия ОУП. Предстоят още обществени обсъждания, преди основният градоустройствен документ да бъде изготвен в окончателния си вариант. Следващите обществени обсъждания да бъдат проведени във всички квартали на Ямбол, настояват от „Движение с екологична насоченост” и гражданско сдружение „ДНЕС”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар