>

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Административен съд Ямбол: Без референдум, Общински съвет Ямбол не може да приема решения за Регионалното депо


Административен съд – Ямбол отмени Решение на по т.13 от ХІІ заседание на Общински съвет Ямбол, проведено на 13.07.2012 г., с което се даде съгласие недопустимите разходи по проекта за Регионално депо - Ямбол от близо 126 000 лв. да се осигури чрез такса битови отпадъци от жителите на град Ямбол за срока на изпълнението на проекта. Жалбата беше подадена от „Движение с екологична насоченост”.
С оспореното решение Общински съвет – Ямбол по предложение на кмета Георги Славов задължи жителите на Ямбол да поемат цялата данъчна тежест от проекта. При положение, че Регионалното депо е съвместен проект на общините Ямбол, Тунджа, Стралджа, Сливен и Нова Загора, всички разходи, в това число и недопустимите чрез такса смет, трябва да бъдат разпределени пропорционално между тези общини, категоричен е съдът.  
Освен това, Общински съвет – Ямбол вече има решение от 48-ма сесия, проведена на 30.06.-01.07.2011 г., с което е прието размерът на общинския дял в общата стойност на проекта, както и начина на неговото осигуряване да бъдат определени след провеждане на местен референдум. Това решение тогава беше обжалвано от кмета Славов и впоследствие потвърдено от Административен съд – Ямбол. Решението е влязло в сила на 27.10.2011 г. и всички последващи решения на съвета се явяват обвързани от условието за провеждане на местен референдум, категорични са административните съдии.
Пълният текст на Решението - http://yambolas.court-bg.org/uploads/19491712.htm

Няма коментари:

Публикуване на коментар