>

сряда, 24 октомври 2012 г.

Общински съвет Ямбол произвежда брак


Отмяната на решения на Общински съвет – Ямбол от съда се превърна в практика. След като мнозинството в местния парламент не се съобрази с предупрежденията на „Движение с екологична насоченост” и свои колеги, че нарушават закона, гражданското сдружение беше принудено да подаде поредица от жалби в Административния съд.
Всички дела бяха спечелени от „ДЕН”, с което магистратите потвърдиха, че мнозинството в съвета не се съобразява със закона.
Най-фрапиращото беше решението на съветниците от ГЕРБ и коалиция жителите на Ямбол да платят всички недопустими разходи за изграждането на регионалното депо, вместо харчът да бъде разпределен между всички общини. Освен, че това е незаконосъобразно, въпросите за регионалното депо трябва да се решат с референдум, категорични са административните съдии.
Противно на позицията на Бойко Борисов, че да не се проведе референдум е недемократично, кметът на града и неговото мнозинство от съветници са решили да постъпят по Сталински като отменят допитването за или против изграждане на регионално мегасметище близо до града и селата.
Много по-разумно и по-демократично, включително и за политическата репутация на тези съветници, е да насрочат един референдум за Регионалното депо. При това да го направят в една и съща дата с референдума за АЕЦ. По този начин няма да има допълнителни харчове за общината.
Въпросът е кое плаши ямболските управници? Това, че на референдума гражданите ще гласуват против сметището, което ще трови и без това отровените ямболски вода и въздух и с което ще бъде секната поредната далавера. Или това, че във всички документи в проектната документация единствено автентични са подписите на министър и кметове, всички останали данни са манипулирани.
Освен че се опитаха да натоварят ямболските граждани с по-висока такса смет за недопустимите разходи за сметището, което сдружение „ДЕН” засега предотврати със съдебно дело, ямболските управници са заложили и други капанчета. Собственият дял на общината за депото се осигурява с кредит. Наред с това с проекта за сметището се обслужват нечии частни интереси. Досега ангажимент на концесионера за събирането на боклука беше да си осигури контейнерите и камионите. Сега в проекта една голяма част от европейските средства са предвидени за закупуване на кофи и камиони за разделно събиране, което ще бъде извършвано от частната фирма „Екобулпак”.
Сдружение „ДЕН” за пореден път предупреждава, че с такива некачествени проекти най-вероятно ще изпуснем европейското финансиране. Всяко решение, което не е в интерес на ямболските граждани, ще бъде атакувано в съда и навярно ще последва съдбата на вече отменените решения. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар