>

четвъртък, 20 юни 2013 г.

Нанко Видев отново оглави РИОСВ-Стара Загора

Съдът възстанови за шеф на РИОСВ-Стара Загора Нанко Видев, на чието място последните три години титуляр беше Пенка Начева, съобщи радио „Вис Виталис”. Според информацията на казанлъшката медия, името на Нанко Видев се свързва с въвеждането на модерна система на мониторинг на въздуха в Стара Загора и липсата на обгазявания със серен диоксид от ТЕЦ-овете. 
Пенка Начева стана известна с обществената криза в Стара Загора при обгазяването със серен диоксид и с манипулирането на разрешителни документи за проектиране и изграждане на регионални депа за ТБО с европейски средства в Ямбол и Стара Загора, за да усвоят бързо евросубсидиите. 
Документацията на депата се оказа със стари и невалидни оценки за въздействие върху околната среда и с антидатирани мними комплексни разрешителни, което беше преценено от органите за мониторинг и одит в Европейската комисия като рискова инвестиция със средствата на европейските данъкоплатци. Около Начева се разследва възможна престъпна група, за която има основателни предположения, че е свързана с бивши топ ръководители в МОСВ - Нона Караджова, Евдокия Манева, Малина Крумова, Ивелина Василева, Силвия Горанова, Галина Симеонова, Ваня Григорова, Ева Радева, Борислав Тафраджийски, Любомир Горанов, както и с ръководители и експерти на Минно-геоложката камара, на които са предоставяни на конвейр обществени поръчки за проектиране и строителство на екосъоръжения с евросредства, добавят още от „Вис Виталис”.
От сдружение „ДЕН” припомнят, че освен за проблема с Регионално депо-Ямбол и издадените за него документи със съмнително съдържание, Пенка Начева има пряка вина за издадени разрешителни без оценки за въздействие върху околната среда за кариери, инсталации за горене на отпадъци и други опасни производства на територията на област Ямбол. В продължение на 4 години бившата вече директорка на РИОСВ-Стара Загора отказваше да изпълни заповедта на министър на околната среда и водите за затварянето на нерегламентираното сметище на община Ямбол, което е повод и за остра реакция от страна на Европейската комисия и за наказателна процедура срещу България.        

Няма коментари:

Публикуване на коментар