>

сряда, 29 май 2013 г.

Защо кметът на Ямбол бърза да изтегли 5 млн. лева за проекта за депото?


ЧРЕЗ Г-ЖА ТАТЯНА ПЕТКОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-ЯМБОЛ

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЯМБОЛ

СТАНОВИЩЕ

От Сдружение „Движение с екологична насоченост”,
8600 гр. Ямбол ул. „.Ал. Стамболийски” 30, ет.6 офис 64
Телефон/факс: 046/66 29 29, GSM: 0878 288 390,
ел.поща: den.yambol@gmail.com

ОТНОСНО: Предложение от кмета на община Ямбол относно изпълнение на проект "Изграждане на интегрирана система за управление на отпадъците в регион Ямбол - първа фаза"

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПЕТКОВА,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Във връзка с включеното в проекта за дневен ред на 22-ро заседание на Общински съвет-Ямбол Предложение от кмета на община Ямбол относно изпълнение на проект "Изграждане на интегрирана система за управление на отпадъците в регион Ямбол - първа фаза", Ваш отговор изх.№ 63/0002 от 28.05.2013 г. и на основание чл.70 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Ямбол, внасям следното писмено становище:
І. Договорът за финансиране на проект „Изграждане на интегрирана система за управление на отпадъците в регион – Ямбол” бе подписан въз основа на Решение № 298/17.09.2012 г. на ръководителя на Управляващия орган на ОП „Околна среда”. В т. 4 от същото решение е поставено условие:
„4. Преди извършване на авансовото плащане по проекта, бенефициентът следва да представи доказателства, удостоверяващи следното:

4.1. Одобрени и влезли в сила:
·                     ПУП-ПП за трасе на отводнителен канал за РСУО-Ямбол;
·                     ПУП-ПП за трасе на канализация на стопански двор за РСУО-Ямбол;
·                     ПУП-ПП за трасе на обект „Ретензионен басейн” за РСУО-Ямбол;
·                     ПУП-ПП за трасе за системата на движение на инфилтрата – гравитачна тръба и напорен тръбопровод за РСУО-Ямбол;
·                     ПУП-ПП за трасе на подземен ел.кабел за РСУО-Ямбол;
4.2. За ПУП-ПП за трасе на отводнителен канал за РСУО-Ямбол:
·                     че предназначението на имотите, попадащи в трасето на отводнителния канал са със сменено предназначение съгласно инвестиционното намерение на кандидата;
·                     че са учредени съответните вещни права в полза на община Ямбол от собствениците на имотите – МЗХ и община Тунджа;
·                     че предназначението на терените, отредени за обекта са със сменено предназначение, съответстващо на инвестиционното намерение на кандидата;
4.3. За ПУП-ПП за трасе на канализация на стопански двор за РСУО-Ямбол:
·                     че са учредени съответните права за прокарване и преминаване в полза на община Ямбол, възложител на въпросния ПУП-ПП;
4.4. За ПУП-ПП за трасе на обект „Ретензионен басейн” за РСУО-Ямбол:
·                     че са учредени съответните вещни права от собственика на имота – МЗХ и община Тунджа, необходими за реализирането на обект „Ретензионен басейн”, в полза на община Ямбол, в качеството й на възложител на обекта;
·                     че предназначението на терените, отредени за обект „Ретензионен басейн” са сменено предназначение, съответстващи на инвестиционното намерение на кандидата;
4.5. За  ПУП-ПП за трасе за системата на движение на инфилтрата – гравитачна тръба и напорен тръбопровод за РСУО-Ямбол:
·                     че са учредени съответните права за прокарване и преминаване в полза на община Ямбол, възложител на въпросния ПУП-ПП.”.
Поставеното условие за одобрени и влезли в сила ПУП-ПП не е изпълнено, за да бъде поискано и отпуснато авансово плащане, каквото е естеството на обсъжданото от нас предложение на кмета на община Ямбол – ваш вх.№ 08/0120 от 16.05.2013 г. На този етап има издадено Решение № 36-ПР/2012 г. на министъра на околната среда и водите за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно предложение "Изграждане на линейни елементи на техническата инфраструктура на „Регионално депо за неопасни отпадъци от общините Ямбол, Нова Загора, Тунджа, Сливен и Стралджа” – първи етап /клетка 1/ в землищата на с. Хаджидимитрово и с. Дражево, Община Тунджа, Област Ямбол” с възложител Община Ямбол. Това решение е първият етап от подготовката на ПУП, но то не е влязло в сила, тъй като е оспорвано от „Движение с екологична насоченост”. Със свое определение от 11.03.2013 г. първоинстанционният състав на Върховния административен съд разпореди на МОСВ да представи доказателства относно обхвата на инвестиционното предложение, предмет на влязлото в сила решение № 10-2/2002 г. на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стара Загора, с което е разрешена реализацията на инвестиционен проект "Актуализация на проекта за разширение на депо за твърди битови отпадъци на гр. Ямбол", цитирано в оспореното решение; доказателства за идентичност между обектите, включени в инвестиционното предложение по решение № 10-2/2002 г. и комплексното разрешително за изграждане и експлоатация на „Регионално депо за неопасни отпадъци от населените места в общините Ямбол, Нова Загора, Тунджа, Сливен и Стралджа", издадено с решение № 225-Н0-И0-А0/2008 г. на министъра на околната среда и водите, с оглед разликата в наименованията им и направеното възражение за изместване местоположението на ретензионния басейн, както и подаденото от жалбоподателя становище вх. № 48-00-400/ 09.04.2012 г. Новото съдебно заседание е насрочено за 03.06.2013 г.

ІІ. На 21 януари 2013 г., в Комисията по петиции към Европейския парламент, по време на обсъждане на петиция 1353/2011 във връзка с проекта за Регионално депо-Ямбол, представителят на Европейската комисия Антоанета Калапиш заяви, че от отговор на МОСВ става ясно, че проект "Изграждане на интегрирана система за управление на отпадъците в регион Ямбол - първа фаза" е замразен.

ІІІ. В писмо до Слави Бинев, член на Европейския парламент, комисарят по околна среда Янез Поточник заявява, че Комисията по околна среда е започнала разследване по проекта за Регионално депо-Ямбол.

ІV. На този етап не са реализирани дейности по проект "Изграждане на интегрирана система за управление на отпадъците в регион Ямбол - първа фаза", които да изискват спешни разплащания от страна на община Ямбол, обосноваващи искането за авансово плащане по проекта и подписване на запис на заповед без протест от кмета след решение на Общинския съвет.
·         От публикуваните на сайта на община Ямбол решения на кмета стана ясно, че не е избран екип по управление на проекта. 
·         Решение № РД/02-00285 на кмета на община Ямбол за избор на изпълнител на „Изграждане на клетка 1 и съпътстваща инфраструктура и съоръжения за регионална система за управление на отпадъците –регион Ямбол” е оспорвано пред Комисията за защита на конкуренцията. Производството е образувано на 15.05.2013 г. и по него все още няма произнасяне на КЗК.

От тези факти следва, че не е наложително вземането на решение от страна на Общински съвет-Ямбол по Предложение от кмета на община Ямбол относно изпълнение на проект "Изграждане на интегрирана система за управление на отпадъците в регион Ямбол - първа фаза" за поемане на задължение и упълномощаване на кмета да подпише запис на заповед без протест и без разноски, в полза на Министерството на околната среда и водите, който обезпечава пълния размер на авансовото плащане 5 877 912.83 лв.

Прилагаме:
1. Решение № 298/17.09.2012 г. на ръководителя на Управляващия орган на ОП „Околна среда”
2. Писмо от комисаря по околна среда Янез Поточник до Слави Бинев, член на Европейския парламент.
 
 

28.05.2013 г.                                                                                       За председател на УС:

                                                                                                                                                /Дияна Бончева/ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар