>

петък, 21 юни 2013 г.

И ВАС потвърди становището на „ДЕН”, че Общински съвет – Ямбол произвежда брак

Върховен административен съд потвърди  на 20 юни окончателно становището на сдружение „ДЕН” и решението на  Административен съд – Ямбол, че Общински съвет – Ямбол е гласувал на 4 май 2012 г. актуализация на Програмата за управление на отпадъците в нарушение на закона.
Както Законът за опазване на околната среда, така и Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми, изискват всяко изменение на такива програми да бъде подлагано на екологична оценка. С цел да изтегли обаче по-рано пари за регионалното сметище, кметът внесе предложението до местния парламент без задължителната екологична оценка и партийното му мнозинство от съвета му се довери на сляпо. След внесена от сдружение „ДЕН” жалба в Административен съд – Ямбол кметът сам се коригира и прокара ново решение на Общинския съвет, но преди решението да не се извършва екологична оценка на програмата да е влязло в сила. Второто решение също беше отменено от ямболските административни магистрати. По него също предстои произнасяне от ВАС.

Пак в нарушение на закона, на 21 юни Общински съвет - Ямбол гласува изготвената от кметската администрация Наредба за управление на отпадъците. Проектът беше оттеглен по настояване на сдружение „ДЕН” от дневния ред на предходното заседание. Пак по искане на „ДЕН” председателката на Общинския съвет организира обществено обсъждане, но не по квартали, а в тясната зала 107 на общината. На това обществено обсъждане бяха внесени предложения от „ДЕН” за изменение и допълнение на внесения от кмета проект за наредба, които биха създали конкурентна среда за фирмите, които преработват отпадъци, разкриване на нови работни места от тези фирми в Ямбол, допълнително приходи в общинския бюджет и съответно по-ниски такси за смет за граждани и юридически лица. От изявленията на кмета на сесията на 21 юни и от гласуването на общинските съветници стана ясно, че те не искат да се въведат механизми за по-марлки налози на данъкоплатците. Напротив, кметът отново предвижда увеличаване на таксата за боклука през 2014 г., от което ще печели само една определена фирма за преработка на отпадъци.

Наред с това, с пари на данъкоплатците общинските съветници ще отдъхват от 28 до 30 юни в хотел „Сън палас” в Слънчев бряг. Официалният повод за това е, че ще се обучават по Закона за управление на отпадъците. Това обучение трябваше да се проведе преди приемането на Наредбата за управление на отпадъците, кате4горични са от сдружение „ДЕН”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар