>

сряда, 4 януари 2012 г.

ЯМБОЛСКОТО СМЕТИЩЕ ДОКАРА НОМИНАЦИЯ ЗА „ПЪСТЪР ПОР” НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ОРГАН ПО ОП „ОКОЛНА СРЕДА”

Управляващият орган на ОП „Околна среда” е номиниран от Граждански комитет – Ямбол за годишната антинаграда „Пъстър пор” на Коалиция за устойчиво развитие. Мотивите за номинацията са одобрението и подкрепа на проекта за изграждане на регионално депо за битови отпадъци – Ямбол с невалидни строителни книжа и компрометирани ДОВОС и комплексно разрешително, изисквани от българските нормативни актове и европейските норми. Доказателствата за допуснатите нарушения от УО на ОП”ОС” са множеството граждански петиции, експертни становища, анулираните незаконосъобразни и нецелесъобразни процедури и обявяването на нови.
На този етап това е единствената номинация за антинаградата за публична администрация за лоша практика за устойчиво развитие „Пъстър пор”.


Междувременно на последната сесия на Общински съвет – Ямбол кметът Георги Славов заяви, че Управляващият орган по ОП „Околна среда” е глобил общината със 100 хил.лв. по проекта за регионалното депо. Причината била, че при подписването на договорите с фирмите-изпълнители общината не е изискала от тях документи за липса на задължения. По информация от заместник-кмета на общината и ръководител на проекта Иван Кърцъков, по проекта до момента са похарчени около 450 хил.лв. европейско и национално финансиране. Отрязаните 100 хил.лв. са платени от общинския бюджет.
На етап оценка в УО на ОП”Околна среда” е вторият проект на община Ямбол – за изграждане на първите две клатки и инсталациите за сепариране, рециклиране и компостиране от регионалното депо за общините Ямбол, Тунджа, Стралджа, Нова Загора и Сливен. Докладът за оценка на въздействието върху околната среда, в който са включени Клетка 2 и инсталациите за преработка на отпадъци, беше подложен на остри критики от страна на Движение с екологична насоченост /ДЕН/, Коалиция за устойчиво развитие, Община Тунджа и жителите на селата Дражево и Хаджидимитрово. Становището на ДЕН, беше изпратено и до УО на ОП”Околна среда”. Очакваме тяхното решение по новия проект на община Ямбол, който не би следвало да бъде финансиран, заради същите нарушения - невалидни строителни книжа и компрометирани ДОВОС и комплексно разрешително, изисквани от българските нормативни актове и европейските норми.   
Коалиция за устойчиво развитие ще връчи и награда „Космат дъб” за добра практика на администрацията и бизнеса в сектор устойчиво развитие. Критериите са: опазване на околната среда, общественото здраве, възстановяване и развитие на градската среда, грижа за коренното население и местните общности, борба с климатичните промени, оползотворяване на отпадъците, опазване на биоразнообразието, консултации със заинтересованите групи на влияние, гражданско представителство и гражданско участие, подкрепа на малцинствени групи и хора в неравностойно положение, социална и икономическа отговорност и справедливост. Призовете ще бъдат връчени на публична церемония  с присъствие на номинираните и отличените, на активните граждани и организации, посочили примери за добри/лоши практики на устойчиво развитие, с участие на медиите и на водещи експерти и дейци на устойчивото развитие в страната, ЕС и по света. За сега от Ямбол няма номинация за добра практика на община или фирма за устойчиво развитие. 

Наградата и антинаградата
И двата символа за връчване на победителите - за награда и антинаграда - са предмет на опазване по европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000”.
Наградата за устойчиво развитие се символизира от косматия дъб - Quercus pubescens, листопаден храст или дърво, високо до 15 метра, от семейство букови, род дъб. Цъфти през май, обитава сухи, каменисти склонове, най-много разпространен в Южните части на Европа и Югозападна Азия. косматият дъб формира гори, които са с богато биологично разнообразие на територията на цяла България. В короната си приютява птици, прави сянка за животните на паша, генерира води, храни с жълъди и листна маса горски бозайници. Видът е ключов за приоритетно опазване на природно местообитание “91AA Източни гори от космат дъб” в мрежата “НАТУРА 2000”. косматият дъб има и горскостопанско значение, за добив на дърва за огрев.
Антинаградата за липса на устойчиво развитие е със символ Пъстър пор, известен още като европейски пъстър пор и сарматски пор (vormela peregusna), eдин от най-редките български бозайници. Населява открити пространства, храни се с гризачи, гущери, змии, птици. Много съобразителни и интелигентни животни, носят славата на безпощадни убийци. както всички порови – невестулки, златки, белки, те се преследват
от човека заради щетите, които нанасят на стопаните. Пъстрият пор е най-риещият се от всички видове невестулки, със жълтеникавокафява козина и с тъмни петна. Разпространен е от Югоизточна Европа до китай. У нас се среща в степи, в гори,  влажни места и храсталаци в цялата страна, по-често в Добруджа и Западна България. Пъстрият пор е активен след залез и привечер. Има отлично обоняние и слух. Живее единично, в дупки на степни гризачи. ловува под земята, като преследва жертвите си в техните дупки. когато е разтревожен, вдига глава назад и извива опашката си над гърба, подобно на катерица. Ръмжи и се зъби, а ако опасността не отмине, изпуска силно миризлив секрет. Пъстрият пор е строго защитен вид, включен в Закона за биологичното разнообразие и Бернската конвенция. В червения списък на IUCN е вписан в категория “уязвим”.   
Повече за наградите и антинаградите ще намерите в първия брой на списанието за устойчиво развитие „Хармония” http://www.harmony2006.org/files/Harmony1.pdf.      

Няма коментари:

Публикуване на коментар