>

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Искаме граждански контрол за писти и съоръжения в горите

Гражданите да могат да контролират чрез неправителствени организации изграждането на писти и съоръжения, настоява Коалиция за устойчиво развитие, част от която е и Движение с екологична насоченост /ДЕН/.
Представителите на Коалицията Дончо Иванов, арх. Любомир Пеловски и Иван Димитров участваха в консултациите в Народното събрание по промените в закона за горите. Предлаганите от правителството изменения поставят в равнопоставено отношение ползването на сервитута в горски масиви за ски влекове и ски писти, наравно с досега ползвания сервитут само за електропроводи и водопроводи - с цел подкрепа на планинския и ски туризма.
Министрите Нона Караджова, Мирослав Найденов и Свилен Нейков  гарантираха, че промените в Закона за горите не отменят нито един член на контрола по Закона за устройство на територията, Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие за евентуални инвестиционни предложения, нито пък контрола по общоевропейската мрежа НАТУРА 2000.
От Коалиция за устойчиво развитие подкрепиха проектозакона, но поискаха при сеч на гори да се предвидят средства за залесяване на нови горски площи, както и допускане на граждански мониторинг при изграждане на писти и съоръжения. От Движение с екологична насоченост са категорични, че държавата трябва да задължи инвеститорите да залесяват десет пъти повече площи от изсечените, не само в горите, а и в равнините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар