>

вторник, 19 март 2013 г.

Проект "Правосъдие близо до хората" започна в Ямбол


Окръжен съд – Ямбол и Районен съд-Ямбол се включиха в проекта Правосъдие близо до хората: втора фаза”, реализиран от Сдружение „Център на НПО в Разград”   с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”. Местен партньор по проекта е сдружение „ДЕН”.
Целта на проекта е да подобри отчетността, прозрачността и етиката в съдебната система в България чрез механизъм за гражданско наблюдение на съда на национално ниво. Обект на гражданско наблюдение във втората му фаза са 24 съдилища на районно и окръжно ниво в Южна България.

През периода 18 март – 31 май 2013 г. ще се наблюдават ключови области от съдебната дейност от значение за съдебната реформа на местно ниво:
1. Етично поведение и конфликт на интереси – Закон за предотвратяване и установяване конфликт на интереси и Кодекс за етичното поведение на българските магистрати.
2. Отчетност, публичност и прозрачност – интернет-страници; визуализация; електронни услуги-електронно правосъдие; съдебни такси (договори, начин на плащане, комисионни, посредници);
3. Случайното разпределение на постъпилите съдебни дела и публикуване на съдебните актове на електронните страници на съдилищата;
4. Правосъдие за деца – Закон за закрила на детето, Семеен кодекс, Закон за защита от домашното насилие, Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Указ за борба с дребното хулиганство.
В тази връзка на 14 и 15 март 2013г. в град Бургас се проведе тренинг с цел запознаване със Системата за гражданско наблюдение на съда, повишаване на уменията за качествено и ефективно наблюдение и анализ на дейността на съда и практики в съдебната система, обучение на местни координатори, граждански наблюдатели и експерти за провеждане на гражданско наблюдение на районен/окръжен съд по четири ключови теми по проекта и подобряване на партньорството между съда и гражданския сектор.
В обучителния тренинг участваха представители на местни неправителствени организации, съдии и съдебни служители от окръжните съдилища в градовете Ямбол и Бургас, както и от районните съдилища в градовете Бургас, Несебър, Поморие, Сливен и Царево.
В рамките на настоящия проект, наблюдаващата организация издаде Междинен доклад за напредъка на съда в Южна България, който беше представен на Национална конференция в град София, проведена на 19.02.2013 г., съвместно с представители на Висшия съдебен съвет, представители на наблюдавани съдилища и неправителствени организации, членове на Националната НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда.[1]
Проектът „Правосъдие близо до хората: втора фаза”, който е с териториален обхват в Южна България, е продължение на осъществения през 2010-2011г. проект „Правосъдие близо до хората”, реализиран в Северна България. В резултат от наблюдението в рамките на първия проект Центърът на НПО в Разград издаде Доклад за напредъка на съда в Северна България[2]. Документът беше представен на Национална конференция в град София, проведена на 28.06.2011г. под егидата на Министъра на правосъдието, Маргарита Попова.

Центърът на НПО в Разград е член на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (от 2012 година) и на Обществения съвет към Министъра на правосъдието Диана Ковачева (от 2011 година) и Министъра на правосъдието Маргарита Попова (2009-2011).

Центърът на НПО в Разград е водеща правна неправителствена организация, която по нейна инициатива подпомага Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда. Формацията е уникално гражданско обединение за подкрепа на съдебната реформа в България. В момента в мрежата участват над 60 граждански организации с опит в демократичните реформи. Националната мрежа е създадена през 2007г. от Сдружение “Центъра на НПО в Разград”, който е лидер в областта на гражданското наблюдение на съдебната система.
Целта на националната мрежа е да развива и поддържа високи професионални стандарти в сферата на гражданското наблюдение на съда в България: www.watch.ngo-rz.org.

За допълнителна информация:
084/661694 – Център на НПО Разград;  0878 288 390 – сдружение „ДЕН”


[1] http://watch.ngo-rz.org/bg/catalog/item29.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар