>

петък, 10 август 2012 г.

ДЕН предупреждава институции за нередности в документацията по проекта за Регионално депо - Ямбол


ДО ДИРЕКЦИЯ
„КОХЕЗИОННА ПОЛИТИКА”
КЪМ МОСВ
УПРАВЛЯВАЩ ОРГАН НА
ОП „ОКОЛНА СРЕДА”

ДО КОМИТЕТА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ
НА ОП „ОКОЛНА СРЕДА”


КОПИЕ:
Г-Н ЯНЕЗ ПОТОЧНИК
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
ПО ОКОЛНА СРЕДА

КОПИЕ:
КОМИСИЯ ПО ПЕТИЦИИТЕ
КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ


ОТНОСНО: Административни дела, свързани с документи, приложени към проектно предложение "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол - първа фаза", внесен от Община Ямбол по ОП „Околна среда”


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
С настоящото Ви информираме за образувани административни дела , свързани с документи, приложени към проектно предложение "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол - първа фаза", внесен от Община Ямбол по ОП „Околна среда”, както следва:
1. Административно дело № 8627/2012 г. по описа на Върховен административен съд по жалба на Димитър Вълев Димитров във връзка с обявяване нищожността на Комплексно разрешително № 225-НО/2008 г. за Регионално депо – Ямбол, насрочено за 18.10.2012 г.
2. Административно дело № 8698 / 2012 по описа на Върховен административен съд по жалба на сдружение „Движение с екологична насоченост” срещу Решение № 36-ПР/2012 г. на министъра на околната среда и водите за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционно предложение "Изграждане на линейни елементи на техническата инфраструктура на „Регионално депо за неопасни отпадъци от общините Ямбол, Нова Загора, Тунджа, Сливен и Стралджа” – първи етап /клетка 1/ в землищата на с. Хаджидимитрово и с. Дражево, Община Тунджа, Област Ямбол” с възложител Община Ямбол, насрочено за 26.11.2012 г.
3.  Административно дело No 181/2012, IV състав, по описа на Административен съд – Ямбол срещу Решение по т. 1 от 9-то заседание на Общински съвет – Ямбол, проведено на 4 май 2012 г. за приемане на актуализация на Общинска програма за управление на отпадъците, с период на действие 2008 – 2013г., насрочено за 13.09.2012 г.
4. Административно дело No 241/2012 по описа на Административен съд – Стара Загора по жалба на „Движение с екологична насоченост” срещу Решение № СЗ-7-ЕО/2012 на директора на РИОСВ-Стара Загора за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка за „Актуализация на Общинска програма за управление на дейностите по отпадъците за периода 2008-2013 г. на Община Ямбол”, насрочено за 24.09.2012 г.  
5. Административно дело № 174/2012 по описа на Административен съд - Ямбол по жалба на „Движение с екологична насоченост” срещу Решение по т.22 от 10 заседание на Общински съвет – Ямбол, проведено на 13 юни 2012 г.  за приемане на актуализация на Общинска програма за управление на дейностите по управление на отпадъците, с период на действие 2008 – 2013 г., насрочено за 20.09.2012 г.
6. Частна жалба № 11773/2012 г. от „Движение с екологична насоченост” по описа на Върховен административен съд във връзка с обявяване нищожността на Строително резрешение № 55/1993 г., издадено неправомерно от Община Ямбол за обект на територията на Община Тунджа.
7. Административно дело № 194/2012 по описа на Административен съд - Ямбол по жалба от „Движение с екологична насоченост” срещу Решение по т.13 от ХІІ заседание на Общински съвет – Ямбол, проведено на 13 юли 2012 г.  относно изменение на решение по проектно предложение "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол - първа фаза", по ОПОС, насрочено за 17.09.2012 г.

Във връзка със законосъобразното и целесъобразно изразходване на европейски и национални средства по ОП „Околна среда”, настояваме процедурата за оценка на  проектно предложение "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол - първа фаза", внесен от Община Ямбол по ОП „Околна среда” да бъде прекратена до приключване на съдебните процедури по гореописаните съдебни дела.

Припомняме Ви, че с Решение № КОС – 01-1645-ПРК/2012 г. на директора на РИОСВ-Стара Загора процедурата по ОВОС за инвестиционно предложение "Изграждане на Регионален център за управление на отпадъците, регион Ямбол, обслужващ общини Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа" беше прекратена, тъй като община Ямбол оттегли заявлението си. Фактически и юридически  не е налице приключила процедура по ОВОС за Регионално депо – Ямбол. 
В цитирания към проектното предложение на Община Ямбол и в Комплексното разрешително № 225-НО/2008 г. Доклад за ОВОС от 2002 г. на инвестиционно предложение „Актуализация на проект за разширение на депо за твърди битови отпадъци на гр. Ямбол” не са извършвани оценка за въздействието върху околната среда и анализи с оглед  конкретните параметри на Регионално депо на общините Ямбол, Нова Загора, Тунджа, Сливен и Стралджа. Извършена е ОВОС за депо единствено на община Ямбол.
Наред с това, съгласно чл.99 ал. 8 от Закона за опазване на околната среда, Решението по ОВОС губи правно действие, ако в срок до 5 години от датата на издаването му не е започнало осъществяването на инвестиционното предложение, което се установява с проверка от контролните органи по околната среда.
До този момент не е започнало изграждането на обект „Актуализация на проект за разширение на депо за твърди битови отпадъци на гр. Ямбол”, предвиждащ две нови клетки към съществуващо депо Ямбол. Не е поставено начало на   изграждането и  на Регионално депо Ямбол.
Тоест, не би могло да се приеме, че  Решение по ОВОС № 10-2/2002 г., презаверено през 2005 г., е относимо към изискваната от Управляващия орган по ОП „Околна среда” проектна документация за обект Регионално депо-Ямбол.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар