>

четвъртък, 20 март 2014 г.

Илияна Йотова: Европейска комисия да направи повторна експертиза по проекта за изграждане на регионално депо в Ямбол

Илияна Йотова призова за повторна експертиза от страна на Европейската комисия по въпроса нарушено ли е европейското законодателство по проекта за изграждане на регионално депо в Ямбол. Проблемът бе разгледан по време на заседание на комисията по петиции в Европейския парламент, съобщиха от офиса на евродепутата. "Няма как тази петиция да бъде затворена,тъй като ЕК не е отчела, че този проект е бил променян непрекъснато през годините", заяви още българския евродепутат. "Ямбол не е единствения случай с незаконно сметище в България, има още около 140, които не отговарят на критериите." 

По време на обсъждането на петицията, присъстваше и самия жалбоподател, който представлява над 2000 души, подписали петиция, за чието здраве има реален риск. Това е второто обсъждане на тази петиция в рамките на една година. Жалбоподателите са се опитали да разрешат проблема многократно чрез българските власти и институции, но за момента няма резултат. "Капацитетът на депото не отговаря на критериите за устойчивост на проекта. Не е извършена оценка на въздействието върху околната среда и общественото здраве. Наличната такава е едва от 2002 година, но тя вече не е валидна.Още повече ОВОС не е подлаган на обществено обсъждане", заяви Димитър Димитров, председател на движение за екологична насоченост Ямбол. 
2009 година беше крайният срок България да закрие всички сметища, които не отговарят на европейските критерии и норми. В Ямбол се случи точно обратното - сметището е надграждане няколко пъти в периода 2009 - 2012 с цел увеличаване на капацитета му. По време на заседанието се припомни още веднъж, че срещу България тече наказателна процедура заради стари незаконни сметища. През 2002 година сметището в Община Ямбол получава ОВОС, но този ОВОС е за общинско сметище, а не за регионално, което да обхваща 5 общини, какъвто е и планирания проект. Парадоксът е, че въпреки липсата на ОВОС, нарушения на екологични норми, европейски директиви и национални закони, проектът кандидатства за финансиране от ЕС за приблизително 15 милиона евро. Ако този план бъде реализиран, хората в Община Ямбол ще живеят буквално на няколко метра от тонове боклуци, което неизбежно ще има тежки последици за здравето им. 
В дискусията взеха участие и други евродепутати, сред които Слави Бинев И Питър Яр, които също изразиха мнение, че петицията трябва да остане отворена за допълнително разглеждане и наблюдения от страна на Европейската Комисия и получаване на информация от българските власти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар