>

петък, 1 юни 2012 г.

Частни фирми се облагодетелстват чрез МОСВ с договори за сметището




 С И Г Н А Л
От Сдружение „Движение с екологична насоченост”,
8634 с. Дражево, община Тунджа, ул. „Извън регулацията” 1,
den.yambol@gmail.com, 0878 288 390,
представлявано от Димитър Вълев Димитров, председател на УС


За установяване на конфликт на интереси на Ботьо Трендафилов Табаков - член на Комитета за наблюдение на  ОП ”Околна среда”; Нона Караджова – министър на околната среда и водите; Галина Симеонова – директор на ПУДООС и фирмите на „Екобулпак” АД – гр. София.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
сигнализираме Ви за фрапиращи случаи на конфликт на интереси и облагодетелстване на Ботьо Трендафилов Табаков - член на Комитета за наблюдение на  ОП ”Околна среда” и кръга от фирми на „Екобулпак” АД – гр. София чрез Нона Караджова – министър на околната среда и водите и Галина Симеонова – директор на ПУДООС. 

Ботьо Трендафилов Табаков е едноличен собственик на „БТ-Инженеринг” ЕООД и съдружник с мажоритарен дял във фирмите „Гилас-2000”, „Биомет-2000”, „ЕРС-КОС” ООД и „Алара 2000” ООД.
С договор № Д-30-86/31.08.2010 от 31.08.2010 г. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е възложила на „ЕРС-КОС” ООД Разработване на проект на закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците и допълнение в подзаконови нормативни актове за въвеждане на изискванията на Директива 2008/98/ЕО за отпадъците и за отмяна на определени директиви. Според информация в Регистъра за обществени поръчки за изпълнението на договора към 12.10.2011 г. на фирмата са изплатени 82 хиляди лева без ДДС. Припомняме, че през месец април 2012 г. Европейската комисия започна наказателно производство срещу България заради неизпълнение на изискването за транспониране на Директива 2008/98/ЕО. Изплатената сума по договора на „ЕРС-КОС” е по ОП „Околна среда” 2007-2013 г.  
„БТ-Инженеринг”, „ЕРС-КОС” ООД и „Алара-2000” ООД са изпълнители на редица проекти за техническа помощ и за изграждане на регионални депа в София, Хасково, Сандански и др. по ОП „Околна среда”. Трите фирми са получили заплащане и по проект №  BG161PO005-2.0.01-0023-C0001 „Техническа помощ за създаване на система за интегрирано управление на отпадъците в регион Ямбол (общини Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа)”.
По договор № 137 от 04.09.2009 г. с община Ямбол Ботьо Табаков е получил чрез „БТ-Инженеринг”  209 650 лв. без ДДС от ОП „Околна среда” за прединвестиционно проучване и други документи за проект "Регионален център за управление на отпадъци Ямбол". Стойността на договорите с „Алара-2000” и „ЕРС-КОС” не ни е известна, тъй като са подписани без конкурс по ЗОП.
Самият Ботьо Трендафилов Табаков обаче е назначен със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова за член на Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда”. Синът му Денис Табаков е бил управител на „ЕРС-КОС” до 28.05.2011 г., след което е назначен в Дирекция „Фондове на Европейския съюз за околна среда” в МОСВ, която е Междинно звено на ОП “Околна среда 2007 - 2013 г.”. Междинното звено съветва потенциалните бенефициенти и извършва детайлна оценка на проектните предложения,  контролира правилното прилагане и изпълнение на процедурите по възлагане на обществени поръчки, отговаря за осъществяване на плащанията към бенефициентите по програмата.  

Министър Нона Караджова е била подчинена на Ботьо Табаков през периода 2007-2008 г. като водещ експерт по проекта „Интегрирано управление на водите от р. Басейн на р. Струма/Стримон”. Проектът е изпълняван от „Консорциум СКГ-Клуб-2000-БТИ-ББ & Т” ООД, учредено на 10.12.2007 г. с мажоритарен дял на „БТ-Инженеринг”. Този факт е прикрит в декларацията на Нона Караджова по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, което е нарушение, подлежащо на санкция от КПУКИ.

Ботьо Табаков е бил член на Комитета за наблюдение на ОПОС през периода, в който е работил пряко с Нона Караджова по европейски проекти. В нарушение на Етичния кодекс и Вътрешните правила за работа на Комитета за наблюдение на ОПОС, Ботьо Табаков се е възползвал от служебната информация в Комитета с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на близки до него фирми. От протоколите на заседанията на КН на ОПОС е видно, че той е вземал пряко участие, правил е предложения и е гласувал критерии за подбор на проекти, разширяване на обхвата на предложенията за проекти във връзка с управлението на отпадъците и др. 
На 29 декември 2008 г. община Ямбол подписва договор с МОСВ по проект №  BG161PO005-2.0.01-0023-C0001 „Техническа помощ за създаване на система за интегрирано управление на отпадъците в регион Ямбол (общини Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа)”. По информация от служители на община Ямбол, проектното предложение е изготвено от фирма на Ботьо Табаков. Впоследствие пак неговите фирми са и изпълнители на проекта.    
През лятото на 2011 г. министър Нона Караджова обяви в Ямбол, че със средства на МОСВ ще бъде финансирана екскурзия на жители на Ямбол и селата на община Тунджа до депото в Силистра. В тази екскурзия участваха около 30-ина души, за които беше организиран и обяд в луксозния ресторант „Дръстър” в Силистра.
Основната цел на тази екскурзия беше опит да се защити изготвеният от „БТ-Инженеринг”ЕООД проект за регионално депо – Ямбол, срещу който имаше и продължава да има остри критики от граждани и експерти. Заради редицата нарушения на екологичното законодателство при изготвянето на проекта, той не премина успешно и през оценка за въздействие върху околната среда. Процедурата по ОВОС беше прекратена в началото на тази година, след като Община Ямбол сама оттегли инвестиционното предложение.
През август 2011 г., пред Управляващия орган и Междинното звено на ОПОС, в което през този период вече работи синът на Ботьо Табаков, е внесен проект за изграждане на Регионално депо – Ямбол, разработен от „БТ-Инженеринг” ЕООД.

Явен конфликт на интереси с този проект имат също Галина Симеонова – директор на ПУДООС и фирмите на „Екобулпак” АД – гр. София.
 „Екобулпак”АД е закупило през юли 2006 г. от община Тунджа 5 дка земя в района на избраната от МОСВ и „БТ-Инженеринг” ЕООД площадка за регионално депо в землищата на селата Дражево и Хаджидимитрово. През 2009 г. „Екобулпак” АД е получило разрешение без ОВОС за изграждане на сепарираща инсталация в същото землище. През 2010 г. РИОСВ – Стара Загора, подчинено на МОСВ, е издало на „Екобулпак” АД разрешение без ОВОС за изграждане на инсталация за преработка на отпадъци и гуми чрез каталитична вакуумна пиролиза пак в същия район.
Според приетата от Общински съвет – Ямбол на 04.05.2012 г. Актуализация на Общинска програма за управление на отпадъците, преработеният проект за регионално депо Ямбол предвижда общините да подпишат договор без конкурс с организация, която да сепарира и рециклира отпадъците. Тази фирма е „Екобулпак”, обяви самият кмет на Ямбол Георги Славов на заседанието на Общинския съвет, което може да бъде потвърдено както от записа на Общински съвет – Ямбол на заседанието, така и от записите на кабелните телевизии, излъчвали пряко заседанието.
Директорката на ПУДООС Галина Симеонова беше служител в системата на „Екобулпак” АД до януари на 2010 г. За същия период и до есента на 2011 г. Симеонова беше и общински съветник в Ямбол. Като такава, на 30 май 2008 г. тя гласува предложението за участие на община Ямбол в проекта „Техническа помощ за създаване на система за интегрирано управление на отпадъците в регион Ямбол (общини Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа)”, а впоследствие през 2011 г. подкрепи  и искането на кмета на община Ямбол за предоставяне на кредит на общината от ПУДООС и фонд ФЛАГ за изграждане на регионалното депо.
Предвид гореизложеното, молим да образувате проверка по случая с цел прекратяване на порочната корупционна схема и да наложите съответните санкции на нарушилите Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Прилагаме:
1. Разпечатка от сайта на ОП „Околна среда” на Състава на Комитета за наблюдение на ОПОС.
2. Извлечение от публикувания на сайта на МОСВ Регистър по чл.18 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на служителите, заемащи публична длъжност в МОСВ, от където е видно, че Денис Табаков работи в дирекция ФЕСОС.
3. Разпечатка от Регистъра на обществените поръчки на обявление за възложена поръчка и информация за изпълнението на договор за обществена поръчка от „БТ-Инженеринг” ЕООД за Регионално депо-Ямбол.
4. Разпечатка от Търговския регистър за „Консорциум СКГ-Клуб 2000 – БТИ – ББИТ” ООД.
5. Паметна записка за Кръгла маса по проект „Интегрирано управление на водите от речния басейн на р. Струма/Стримон” с приложен списък на присъстващите, от които е видно, че Ботьо Табаков е зам.-ръководител в „Консорциум СКГ-Клуб 2000 – БТИ – ББИТ”, а Нона Караджова – негов служител.

Изразяваме готовност да предоставим на КПУКИ и други документи за доказване на твърдяното от нас в този сигнал.
      

С уважение: Димитър Вълев 

Приложения
Състав на Комитета за наблюдение на ОПОС
https://docs.google.com/open?id=0B-pHc129v8wEeVZtNjNTMHN4ZUk

Регистър по чл.18 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на служителите, заемащи публична длъжност в МОСВ
http://www3.moew.government.bg/files/file/Press/Legislation/Pravilnitsi/REGISTAR_KI_VRBK_13.09.11.xls.

Обявление за възложена поръчка на "БТ-Инженеринг" ЕООД
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=373775&newver=2

Информация за изпълнението на договора от "БТ-Инженеринг"ЕООД
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=422109&newver=2

„Консорциум СКГ-Клуб 2000 – БТИ – ББИТ”
https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/ActiveCondition.ra?guid=6e29443f31fa404fa50afe2fc5005802

Паметна записка за Кръгла маса по проект „Интегрирано управление на водите от речния басейн на р. Струма/Стримон”
http://www.wabd.bg/bg/docs/struma/Prilojenie%204_Pametna%20zapiska_spisyk_18_03_08.doc.







Няма коментари:

Публикуване на коментар