>

събота, 24 март 2012 г.

ПОДГОТВЯТ ОЩЕ ПО-ВИСОКИ ТАКСИ ЗА БОКЛУКА В ЯМБОЛ


Данъкоплатците на Ямбол ще бъдат обвързани с още по-високи такси за смет, ако общинските съветници приемат предложението на кмета на града Георги Славов за актуализация на Общинската програма за управление на отпадъците. ОТ ЗАВИШЕНИТЕ НАЛОЗИ ЗА БОКЛУКА ЩЕ СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА „Екобулпак” на Видьо Видев, с която кметът е решил без конкурс да подпише споразумение от такса смет да се плаща за отпадъците от метал, хартия, пластмаси и стъкло, които частната фирма ще преработи и препродаде за лична печалба като нови продукти.


На 30 март се очаква и общината да внесе в екоминистерството нов проект за изграждане на регионално депо на по-малко от 5 км от Ямбол, въпреки протестите на гражданите. Този проект, както и самата актуализация на Общинската програма за управление на отпадъците, ТРЯБВАШЕ ДА БЪДАТ ПРЕДЛОЖЕНИ НА ШИРОКО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ, съгласно Закона за опазване на околната среда и Конвенцията за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда.
Припомняме, че след такива обществени обсъждания в началото на годината община Ямбол се принуди да оттегли престъпния за нейните жители и населението на община Тунджа проект за изграждане на 2 клетки от регионалното сметище. Основавайки се на становищата на водещи специалисти еколози, сдружение „ДЕН” доказа, че ИЗБРАНАТА ПЛОЩАДКА в землищата на селата Дражево и Хаджидимитрово НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕПО. Хората от двете села също категорично възразиха земята им да се превръща в бунище. Въпреки това, кметовете са решили твърдо да строят депото там.
От внесеното в Общински съвет Ямбол предложение на кмета Славов става ясно, че „НОВИЯТ” ПРОЕКТ Е ВСЪЩНОСТ СТАРИЯТ, КОЙТО БЕШЕ ОТХВЪРЛЕН ОТ ГРАЖДАНИТЕ. Разликата е само, че сега се предвижда изграждането на 1 клетка, вместо 2. Впоследствие ще се подготвя втори проект за още 3 клетки. А освен битовите отпадъци, НА ДЕПОТО ЩЕ СЕ СКЛАДИРАТ И ОПАСНИ ОТПАДЪЦИ, което създава ОЩЕ ПО-СЕРИОЗНИ ЗАПЛАХИ ЗА ЗДРАВЕТО на жителите на Ямбол и селата Дражево, Хаджидимитрово, Кабиле, чиято вода извира от вододайната зона край сметището.
Членовете на „ДЕН” повече от година апелират към кметовете ДА НЕ ХАРЧАТ НАПРАЗНО МИЛИОНИ левове от европейско финансиране и данъци от своите избиратели и да поискат специалистите да потърсят друго, подходящо, място за изграждане на регионалното депо.
Председателят на сдружение „ДЕН” Димитър Димитров оспорва като нищожно пред Върховния административен съд издаденото на община Ямбол Комплексно разрешително за изграждане на регионално депо. Решението на съда ще излезе до 19 април т.г.
Наред с това хората от Дражево и Хаджидимитрово очакват в най-скоро време техният Общински съвет „Тунджа” да им насрочи дата за местен референдум във връзка със сметището.
По сигнал на „ДЕН” в Окръжна прокуратура е образувана и проверка за неизпълнението на министерската заповед от 2008 г. за закриването на съществуващото сметище край Хаджидимитрово.
В свое становище от декември 2011 г. кметът на община Тунджа Георги Георгиев поиска от РИОСВ-Стара Загора незабавно закриване на въпросното сметище, определено от еколозите като изключително вредно за хората от Дражево и Хаджидимитрово.
Надяваме се ямболските общински съветници да се замислят върху всички тези факти, да си припомнят положената клетва в началото на мандата за спазване на законите и интересите на своите избиратели и да отхвърлят предложението на кмета на Ямбол. Защото планираното регионално депо ЩЕ НАВРЕДИ И НА ЗДРАВЕТО на самите тях и техните семейства. ЩЕ НАВРЕДИ НА ВСИЧКИ НАС! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар